Herrarna satte oss hit : Om tvångsförflyttningarna i Sverige - Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit : Om tvångsförflyttningarna i Sverige

Höfundur: Elin Anna Labba
Lesari: Elin Anna Labba
Snið: Sem hljóðbók & Sem rafbók
Prófa Storytel

Herrarna satte oss hit : Om tvångsförflyttningarna i Sverige

Höfundur: Elin Anna Labba
Lesari: Elin Anna Labba
Snið: Sem hljóðbók & Sem rafbók
3Klst. 34Mín
sænska
4,39
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Meiri upplýsingar um hljóðbókina:
Útgefandi: Norstedts
Útgefið: 2020-02-17
ISBN: 9789113105260
Meiri upplýsingar um rafbókina
Útgefandi: Norstedts
Útgefið: 2020-01-31
ISBN: 9789113101781

Hafðu alltaf góða bók við höndina - hlustaðu og lestu hvar og hvenær sem er

Lestu og hlustaðu á eins margar bækur og þú vilt! Vistaðu bækurnar á tækið fyrir ferðalögin, hlustaðu til skiptis á aðrar bækur, veldu sögur fyrir börnin þín og finndu næstu uppáhalds bókina þína. Með Storytel ertu ávallt með heilt bókasafn í vasanum.

Prófaðu frítt í 14 daga