Handbok för demokrater - Elisabeth Åsbrink, Ola Larsmo, Sverker Sörlin

Handbok för demokrater

Handbok för demokrater

3,37 8 5 Höfundur: Elisabeth Åsbrink, Ola Larsmo, Sverker Sörlin
Rafbók.
Handbok för demokrater. Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?
Redaktörer: Elisabeth Åsbrink, Sverker Sörlin och Ola Larsmo.

Demokratin kan tyckas vara lika självklar som att andas. Men de senaste årens auktoritära rörelser i länder nära oss och längre bort har visat att den snabbt kan relativiseras och nedvärderas, hotas till livet kort och gott. Det gäller också här.

Demokratin behöver ett aktivt skydd. Men exakt hur skyddet ska se ut behöver vi inte vara eniga om. För som redaktörerna för denna bok konstaterar: Det demokratiska samtalet ska spreta, det ska bestå av en kör av olika stämmor. Demokrati kan definieras som en sund oenighet. Det farliga är inte att ta del av åsikter vi ogillar, det farliga är om bara en röst, en åsikt släpps fram och om samtal och argument övergår i hot och hat. Då eroderar demokratin inifrån.

Så här är en kör. 21 bidrag, 24 författare. Alla har de hörsammat författaren Hédi Frieds uppmaning om att göra något för att skydda demokratin.

Ett möte i hennes kök resulterade i den rikstäckande kampanjen #vimåsteprata, ett samarbete mellan Svenska PEN, Studieförbunden och folkhögskolornas intresseorganisationer. Handbok för demokrater är ett led i den kampanjen.

Det som började med nedsättande tillmälen, inledningen till dehumaniseringen, fortsatte med isolering i gettot, och resulterade i mord. Det har hänt, det kan hända igen. Ignorera inte det som händer omkring dig nu, för jag känner igen denna början. Man ser den överallt, inte minst
i forumens kommentarsfält på Internet, där avhumaniseringen av människor görs lätt och utan eftertanke. Vänj dig aldrig, blunda inte för det obekväma, för tecken som kan förebåda ondska. Höj din röst för rättvisan, fånga ögonblicket när din röst kan ändra på det påbörjade onda och var med och skapa en bättre värld.
Hédi Fried, initiavtivtagare till kampanjen #vimåsteprata och till Handbok för demokrater.

Allt överskott från försäljningen av Handbok för demokrater går till Svenska PEN.
Medverkande:
Marco Armiero
Majgull Axelsson
Aase Berg
Timothy Collins
Mohammad Fazlhashemi
Hédi Fried
Anita Goldman
Göran Greider
Sara Hjellström
Nirob Islam
Antje Jackelén
Anna Jörgensdotter
Christian Landgren
Ola Larsmo
Daniel Lindvall
Per Molander
Thomas Olsson
Nalin Pekgul
Kristina Persson
Gellert Tamas
Anders Wijkman
Per Wirtén
Nina Wormbs
Per Ödling
Tungumál: sænska Flokkur: Ævisögur Þýðandi:

Meiri upplýsingar um rafbókina

Útgefandi: Natur & Kultur
Útgefið: 2018-08-15
ISBN: 9789127157378
Umsagnir

Hafðu alltaf góða bók við höndina - hlustaðu og lestu hvar og hvenær sem er

Lestu og hlustaðu á eins margar bækur og þú vilt! Vistaðu bækurnar á tækið fyrir ferðalögin, hlustaðu til skiptis á aðrar bækur, veldu sögur fyrir börnin þín og finndu næstu uppáhalds bókina þína. Með Storytel ertu ávallt með heilt bókasafn í vasanum.

Prófaðu frítt í 14 daga