I halvskygge - Hans Kristian Jørgensen

I halvskygge

I halvskygge

0 0 5 Höfundur: Hans Kristian Jørgensen
Sem rafbók.
I besættelsestiden kunne tyskerplagede byfolk beskæmmet – men også lidt stolt – slynge landboere den sætning i hovedet: Vi levede i skyggen af herrefolket, mens I bare slikkede sol og sad fedt!

Det er sandt, at besættelsesmagten hærgede befolkningen voldsomt i de større byer i Danmark, men modstand og frihedskamp groede og voksede både i by og på land, og det medførte voldshandlinger, likvideringer og repressalier fra tysk side overalt i vort land.

En bondeknægt levede i krigsårene på landet, og i disse noveller gengiver han sine oplevelser; såvel børn som unge og gamle beretter om de fem onde år på landet. I det mindste var det et liv i halvskygge!

Uddrag af bogen
”Ja, er han kommet op nu, ligger han da og sveder i Helvede – hvor skulle en tysker ellers drive i land?”
”Tysker eller ej – vi taler da om et kristenmenneske som vi andre, skulle jeg mene.”
“Nej, ved du nu hvad, Katrine! Nu er du vist ved at blive gammel! Er du svagsynet, siden du ikke kan se forskel på tyskerrak og vi andre godtfolk?”
Katrine tog en dyb indånding – så bed hun:
“Mine øjne er vist gode nok, siden de ser jeres slagterbutik fyldt hver morgen med tyskere, og I leverer vel også til vandrehjemmet? Kan slagtermesteren ikke se forskel på tyskernes penge og på godtfolks skillinger – så hils ham fra mig og sig, at han er ved at blive svagsynet!”
Slagtermadammen snappede efter vejret; skønt hårdt ramt besindede hun sig, fnyste og drejede om på hælen – sejlede videre i den morgenstille gade.

Om forfatteren
Hans Kristian Jørgensen (f. 1934 i Midtjylland) er landmandssøn og har som læreruddannet virket i folkeskolen, i efterskolen og højskolen. Som forstander oprettede han en ny ungdomsskole, inden han blev sognepræst og provst i Vestjylland. Som emeritus i Viborg debuterede han i 2013 med romanen Lange spor, der nu efterfølges af en novellesamling.
Tungumál: danska Flokkur: Skáldsögur Þýðandi:

Meiri upplýsingar um rafbókina

Útgefandi: Forlaget Mellemgaard
Útgefið: 2016-10-28
ISBN: 9788771902716
Umsagnir

Hafðu alltaf góða bók við höndina - hlustaðu og lestu hvar og hvenær sem er

Lestu og hlustaðu á eins margar bækur og þú vilt! Vistaðu bækurnar á tækið fyrir ferðalögin, hlustaðu til skiptis á aðrar bækur, veldu sögur fyrir börnin þín og finndu næstu uppáhalds bókina þína. Með Storytel ertu ávallt með heilt bókasafn í vasanum.

Prófaðu frítt í 14 daga