Hør utdrag
Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete - Åsa Axelsson

Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete

Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete

4,19 3521 5 Forfatter: Åsa Axelsson Innleser: Rachel Mohlin
Lydbok.
E-bok.
Åsa Axelsson, gymnasielärare med en halvt fungerande tunga och med utmattningssyndrom och en halv doktorsavhandling i bagaget får en helgalen idé: att leva som homemaker (arbeta åt sig själv i sitt eget hem) under ett år. Med start sommaren 2016 skriver Åsa ner sina iakttagelser om livet utan lönearbete, ett liv som visar sig bli betydligt roligare, friskare och rikare än hon någonsin trott möjligt.

Den röda tråden genom berättelsen är familjens ekonomi. Vad ska de spara in på för att kunna leva på en inkomst? Exakt hur mycket sparar de på varje livsstilsförändring? Och vad säger Åsas man och barn om den nya "snålregimen"? Matematiska uträkningar varvas med vardagsnära dialoger mellan familjemedlemmarna, eller mellan Åsa och den perplexa omgivningen som börjar oroa sig över hennes personlighetsförändring. I vårt stressade samhälle verkar det ju lite suspekt med att "välja hemmafrulivet", med mammor som går omkring och strålar i novembermörkret och får den ena insikten och "uppenbarelsen" efter den andra.

Hållplatserna på resan mot en enklare livsstil blir flera konkreta spartips. Däremellan besöker Åsa gamla och nya platser. I Hushållslexikonet från 1950 får hon lära sig att göra upp en "hemmets årsplan". Husmorshandböckerna från 1910-talet beskriver vikten av en "hvilodag" i veckan och en sommar utan att-göra-listor. En avstickare till 70-talet, där Åsa jämför sin mammas arbetsvillkor som lärare med sina, vilket ger perspektiv på vad som är rimligt att kräva av sig själv. Under resans gång finner Åsa så sakteligen balans mellan vila och aktivitet. Balans mellan andras krav och sina egna behov. Balans mellan hennes mans fri-tids-konto och sitt eget. Även på bankkontot råder märkligt nog balans. Åsa konstaterar att hennes lönearbete tidigare tycks ha skapat utgifter för familjen, inte sparat.

Den här boken är roande, informativ och tankeväckande. Den är också provocerande - varför ska man inte jobba? Den presenterar ett alternativ till de vanliga svenska lösningarna (Linas matkasse, antidepressiv medicin och skilsmässa) som bot på överbelastning och otillfredsställelse i vardagen. En bok för alla som går omkring med en konstant känsla av att något är fel trots att vi har "allt".
Språk: Svensk Kategori: Fakta og dokumentar Oversetter:

Produktdetaljer lydbok:

Forlag: Norstedts
Utgitt: 2019-05-17
Spilletid: 4T 33M
ISBN: 9789113100388

Produktdetaljer e-bok:

Forlag: Norstedts
Utgitt: 2019-01-25
ISBN: 9789113093291
Kommentarer

Ha alltid en god bok klar – lytt og les hva du vil, når du vil

Les og lytt til så mange bøker du bare vil! Med Storytel kan du lese og lytte ubegrenset til lydbøker og e-bøker i alle sjangre. Du kan enkelt veksle mellom lytting og lesing, og du kan alltid ha bøker offline, slik at favorittbøkene dine er tilgjengelige selv om du ikke har mobildekning. Kort sagt; den beste digitale bokopplevelsen du kan få!

Prøv Storytel nå