168 Évaluations
4.04
Langue
Suédois
Catégorie
Histoire
Durée
10h 22min

Vi som beundrade varandra så mycket. Sven Hedin och Adolf Hitler

Auteur: Axel Odelberg Narrateur: Christoffer Svensson Livre audio

Adolf Hitler var långt ifrån den ende pojken som slukade den världsberömde upptäckaren Sven Hedins böcker om äventyrliga resor i Asien. Men han var den ende som blev diktator i Hedins älskade Tyskland. Med tiden kom Hitlers ungdomsidol att bli en av diktatorns största beundrare.

Hedin försvarade nästan allt som Hitler gjorde, utom judeförföljelserna. De båda männen träffades flera gånger. Deras möten tog formen av orgier i ömsesidigt smicker, alltmedan Hedins hjältegloria bleknade bort i ljuset från hans beundran för diktatorn.

Samtidigt var han i hemlighet den svenska regeringens främste informatör om hur tankarna gick i Berlin. Han ställde frågor till Hitler och de andra nazipamparna, och hans utförliga redogörelser gick med kurirpost till UD i Stockholm där de lästes med stort intresse. Inte ens krigsnederlaget och Hitlers självmord i april 1945 fick Hedins beundran att vika. I en dödsruna i Dagens Nyheter kallade han Hitler för en av världshistoriens största statsmän.

Författaren Axel Odelberg berättar här den fascinerande historien om den uppburne svensken och den brutale tyske diktatorn och deras ömsesidiga beundran.

© 2022 Historiska Media (Livre audio) ISBN: 9789177899563

Explorer plus