Hør utdrag
Hitlers svenska soldater : Det bästa ur Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer - Bosse Schön

Hitlers svenska soldater : Det bästa ur Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer

Hitlers svenska soldater : Det bästa ur Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer

3.93 1093 5 Forfatter: Bosse Schön Innleser: Tomas Bolme
Finnes som lydbok.
Finnes som e-bok.
Lagom till 60-årsjubileet av den allierade invasionen av Normandie utkom Hitlers svenska soldater. Boken innehåller det bästa från Schöns tidigare två böcker Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer. Här följer vi de unga svenska män som valde att lämna landet i hemlighet och ansluta sig till tyska SS och dess styrkor av utländska frivilliga. Schön beskriver det hemliga värvningsarbetet i Stockholm, resorna till ett ockuperat Norge eller det tyskallierade Finland och vidare till utbildningsregementena i södra Tyskland, Österrike och ockuperade Frankrike. Vi får följa den omänskliga militära drillen i Klagenfurt och den politiska indoktrineringen i Sennheim, där svenskarna bibringades den nazistiska världsbilden.

När de tyska arméerna invaderade Sovjetunionen fanns svenska soldater i leden. Det blev en prövning för alla. Många skulle aldrig återvända hem, andra förhärdades och förblev nazister livet ut, medan upplevelserna för några blev ett uppvaknande.

Till bokens styrka hör att författaren hela tiden låter soldaterna själva komma till tals. Dels genom ett gediget intervjuarbete med de som ännu levde på 1990-talet och när det inte längre fanns något att förlora äntligen ville tala ut, dels genom breven hem till Sverige, polisförhör och andra samtida vittnesutsagor, inte minst det digra material som Säpo samlade på sig både under och efter kriget. Bosse Schön är ensam om att ha gått igenom Säpoakterna som alltjämt är hemligstämplade.

Bosse Schön (f.1951) är journalist och författare.
Språk: Svensk Kategori: Historie Oversetter:

Produktdetaljer lydbok:

Forlag: Norstedts
Utgitt: 2008-02-01
Spilletid: 4T 19M
ISBN: 9789173133258

Produktdetaljer e-bok:

Forlag: Bokförlaget Forum
Utgitt: 2015-11-02
ISBN: 9789137144931
Kommentarer

Ha alltid en god bok klar – lytt og les hva du vil, når du vil

Les og lytt til så mange bøker du bare vil! Med Storytel kan du lese og lytte ubegrenset til lydbøker og e-bøker i alle sjangre. Du kan enkelt veksle mellom lytting og lesing, og du kan alltid ha bøker offline, slik at favorittbøkene dine er tilgjengelige selv om du ikke har mobildekning. Kort sagt; den beste digitale bokopplevelsen du kan få!

Prøv Storytel nå