52 Recensioner
3.77
Serie
Del 11 av 11
Språk
Danska
Kategori
Biografier
Längd
2T

Danske legender - Ole Rømer

Författare: Brian Dan Christensen Uppläsare: Morten Thunbo Ljudbok

"Ole Rømer – et portræt" er en del af serien "Danske legender", der introducerer en række af de mest kendte danske personligheder og deres betydning for danmarkshistorien.
Ole Rømer (1644-1710) var en dansk astronom, der blev verdenskendt i overgangsperioden mellem den gamle og den moderne astronomi. Han kom fra Aarhus og rejste som ung studerende til Frankrig, hvor han blev medlem af det franske Videnskabernes Akademi. Det var her, han via observationer af Jupiters måner gjorde sin banebrydende opdagelse om "lysets tøven" – altså at lyset har en hastighed og ikke udbredes øjeblikkeligt.
Ole Rømer blev senere kongelig matematiker, direktør for Rundetårn, astronomiprofessor, etatsråd, medlem af Højesteret og politimester og virkede i det hele taget som kong Christian V’s og senere Frederik IV’s betroede altmuligmand. Han indførte den gregorianske kalender i Danmark, lokaliserede sin berømte forgænger og landsmand Tycho Brahes forsvundne observatorium på Hven og var den egentlige ophavsmand til fahrenheitskalaen. Hans navn er kendt verden over og nævnes i så at sige enhver lærebog i fysik og astronomi.

Brian Dan Christensen (f. 1970) er en dansk forfatter, sangskriver, oversætter samt redaktør ved det litterære tidsskrift Standart. Han har både udgivet digtsamlinger og romaner og oversat bøger af blandt andre Garrison Keillor og Norman Mailer. Brian Dan Christensen er født i Danmark, men har boet en årrække i San Fransisco.

© 2020 Lindhardt og Ringhof (Ljudbok) ISBN: 9788726691696