353 Recensioner
4.35
Språk
Danska
Kategori
Biografier
Längd
8T 46min

Farlig tomandsfærd

Författare: Ejnar Mikkelsen Uppläsare: Morten Thunbo Ljudbok och E-bok

Farlig tomandsfærd er et af den grønlandske histories mest eventyrlige afsnit. Bogen fortæller om en lille håndfuld mænds uforfærdede kamp for i årene 1909–12 at løfte resten af det slør, der endnu hvilede over Mylius-Erichsens, Høeg-Hagens og Jørgen Brønlunds sidste tragiske rejse under »Danmarks-ekspeditionen« 1906–08. Ekspeditionsleder og polarforsker Ejnar Mikkelsen har beskrevet nogle af de oplevelser, han og hans ekspeditionskammerat Iver Iversen kom ud for, da de ufrivilligt måtte tilbringe tre år i den nordøstgrønlandske ødemark.

»Alabama-ekspeditionen«, som den hed, blev en ekspedition, der ikke forløb som planlagt. Den lille skonnert kom ind til kysten ved øen Shannon, hvor skibet blev lagt i vinterhavn. Mens Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen slædede mod nord for at lede efter de omkomne fra »Danmark-ekspeditionen« og deres dagbøger og observationsjournaler, blev skibet skruet ned, og det tilbageblevne mandskab undsat af en norsk sælfanger.

Da Mikkelsen og Iversen kom tilbage fra deres lange slæderejse, fandt de en lille hytte bygget af vragrester fra skibet. Skibets navnebræt var sat over døren som en hilsen fra kammeraterne. Her i en menneskefjendsk ødemark skulle de to mænd så prøve at få en tilværelse til at fungere. De måtte kæmpe mod sult og kulde i den bistre grønlandske vinter, hvor de var dybt afhængige af jagt – og fremfor alt hinanden.

Bogen udkom første gang i 1955. Denne nye udgave er udstyret med forord af barnebarnet Naja Mikkelsen og originale breve fra Ejnar Mikkelsen til sin familie i Danmark. Bogen indeholder også en novelle af Ejnar Mikkelsen om en dramatisk jalousi-kamp om et klassefoto fra en husholdningsskole.

© 2022 Gyldendal Stereo (Ljudbok) ISBN: 9788702305999 © 2022 Gyldendal (E-bok) ISBN: 9788702339284

Upptäck mer av