55 Recensioner
3.71
Språk
Finska
Kategori
Romaner
Längd
6T 17min

Pimeys

Författare: Pekka Jaatinen Uppläsare: Martti Ranin Ljudbok och E-bok

Romaani sukellusvenesodasta ja jäljestä, jonka se ihmiseen jättää.

Jatkosodan kynnyksellä sukellusvene Vesihiisi saa erittäin salaisen tehtävän. Se on radio- ja vesikuuntelumatruusi Veijo Leskisen ensimmäinen varsinainen sotatoimi. Sitten sota syttyy.

”Sukellusvenemiehet kuulevat lähestyvän, laahaavan äänen. Neuvostosotilaat pudottavat raivaajasta metalliin ja sähköön reagoivan sukellusveneiden etsintälaitteen. Kaapelin rapina voimistuu. Paavo sammuttaa virran kuuntelulaitteesta, sähkömestari varavalaistuksen. Sydämet jyskyttävät ja hiki helmeilee. Sukellusveneessä vallitsee täysi hiljaisuus ja pimeys.”

Syvyyspommit räjähtelevät, heittelevät alusta, pelko kihelmöi eivätkä kaikkien hermot kestä pimeyden hyytävässä syleilyssä. Vuosikymmeniä myöhemmin Kemissä kaksi nuorta miestä tapaa Veijo-sedän, sukulaisen ja sotasankarin. Alkoholia kuluu eikä todellisuus aina erotu kuvitelmista, nykyisyys menneestä. Kahta maailmanaikaa yhdistää Veijon pistooli, saksalaisvalmisteinen Parabellum.

Pimeys on kertomus siitä, kun sukellusvene ei lähde miehestä, vaikka mies on lähtenyt sukellusveneestä.

Laadukkaista sotakirjoistaan tunnettu Pekka Jaatinen (s. 1966) eläytyy tosipohjaisessa romaanissaan sukellusvenemiehen karuun elämään koskettavasti ja elävästi. Jaatinen kuvaa myös sotatraumaa, sen syntyä ja seurauksia niin sodan kokeneille kuin ihmisille heidän ympärillään.

© 2021 Johnny Kniga (Ljudbok) ISBN: 9789510473153 © 2018 Johnny Kniga (E-bok) ISBN: 9789510434512

Upptäck mer av