Inga recensioner
0
Språk
Danska
Kategori
Romaner

Tristram Shandys levned og meninger

Författare: Laurence Sterne E-bok

Romanklassikeren om familien Shandys liv i begyndelsen af 1700-tallet er en af de første og en af de mest usædvanlige romaner i litteraturhistorien. Titelfiguren og fortælleren Tristram Shandy forsøger at skrive sin selvbiografi, men livet er hurtigere end skriften, og snart ser han sig overhalet af begivenhederne, som han ikke magter at omsætte til en enstrenget fortælling. Centralt i den vildvoksende beretning står fader Shandy og hans labyrintiske livssyn, den militærtossede onket Toby og hans mere og mere udførlige krigsmodeller, korporal Trim, pastor Yorick, Dr. Slop, enkefru Wadman og selvfølgelig fortælleren selv, der ganske vist først kommer til verden halvvejs inde i bogen.

TRISTRAM SHANDYS LEVNED OG MENINGER er en munter leg med fortællekunsten, fuld af humor og sproglig vitalitet, burleske sidespring og fandenivoldske indslag, der konstant forsinker og afsporer historien. Og en af de mest originale og underholdende romaner, engelsk litteratur nogensinde har frembragt. Morten Søndergaard har skrevet forordet i denne tilføjelse til Rosinantes klassikerserie.

Laurence Sterne (1713-1768) var præst og forfatter. Han var uddannet på Cambridge og blev præst i Yorkshire. I 1760 udgave han de to første bind af hovedværket Tristram Shandys levned og meninger, der omgående blev en succes - og vakte skandale, både i hjemlandet og i Europa. Den uventede litterære succes bragte ham også en gejstlig forfremmelse. Efterfølgende udgav han de næste syv bind i serien om Tristram Shandy. Sterne udgav også flere samlinger af højst utraditionelle prædikener, og kun tre ugen før hans død udkom hans sidste værk, En følsom rejse gennem Frankrig og Italien,

© 2017 Rosinante (E-bok) ISBN: 9788763823395 Översättare: Bente Ahlers Møller