47 Recensioner
4.79
Språk
Danska
Kategori
Biografier
Längd
16T 52min

Verden af i går

Författare: Stefan Zweig Uppläsare: Karsten Pharao, Anne-Mette Johansen Ljudbok och E-bok

I sit eksil i Brasilien skrev Stefan Zweig i 1941 sine erindringer, Die Welt von gestern (på dansk i 1948 som Verden af i går), der regnes for hovedværket i hans produktion. Uden andet kildemateriale end sin hukommelse tegnede han et bevægende tidsbillede fra sin fødsel til død. I 1942 begik han selvmord sammen med sin kone i fortvivlelse over situationen i Europa.

Med Wien som udgangspunkt fortæller han i bogen om sine tre liv: livet i den sikre verden før 1. Verdenskrig, livet i den usikre og forandringsprægede mellemkrigstid og endelig livet som forfulgt efter Hitlers indlemmelse af Østrig i Det Tredje Rige. Zweig følte sig som europæer og havde kontakt over landegrænserne til tidens fremtrædende kunstnere som James Joyce, Maxim Gorki og Jules Romains.

I bogen lovpriser han i sit udsøgte litterære sprog den europæiske kultur, som han var sikker på var tabt. Hans tanker om en europæisk identitet rækker op til vores EU-tid.

Pressen skriver:

»’Verden er i går’ er en stor forfatters hyldest til et Europa, der forsvandt. Og en påmindelse om

kulturens skrøbelighed, også i nutiden. «

****** - Søren Kassebeer, Berlingske Tidende

»Som menneskeligt dokument, som kunstnerisk formet historiefortælling, som sørgmodig forsvarstale for europæisk kultur har disse erindringer om verden af i går stadig levende interesse. Læsningen af den veltempererede oversættelse stimuleres af et grundigt og personligt engageret forord af Peter Tudvad.«

– Torben Brostrøm, Information

© 2014 Lindhardt og Ringhof (Ljudbok) ISBN: 9788711324806 © 2013 Rosinante (E-bok) ISBN: 9788763832700 Översättare: Judyta Preis, Jørgen Herman Monrad